Hoppa till sidans innehåll

Våra LXNavigation ERA

03 MAJ 2017 06:28
Vad händer med våra nya instrument - Ja frågan är befogad då säsongen har kommit igång och vi inte är där vi önskar med instrumenten vi skaffat för utvärdering.
 • Uppdaterad: 03 MAJ 2017 10:42

Som bekant så har vi ju investerat i två olika system för utvärdering inför säsongen 2017, ERA 80 som vi monterat i DG500:orna och Zeus 2.8 + ERA 57 som sitter i DG1000.

Tanken med detta är att använda 2017 som ett utvärderingsår för att sedan bestämma oss för ett enhetligt system till våra tvåsitsare.

ERA instrumenten har milt sagt fått en knackig start, när vi bestämde oss för dessa så skulle dom finnas ute på marknaden till vår säsongsstart.
Att dom inte skulle vara färdiga för att anvädnas kunde vi inte tänka oss. LXNavigation har medgett att dom ligger ca 4-6 veckor efter i den utvecklingsplan dom haft.

Hur som helst - det som varit kan vi inte ändra på, men vi kan hjälpas åt att förändra framtiden för att få detta till nått riktigt bra.

Statusen just nu är att under v17 så fick vi en ny programuppdatering till instrumenten som läst in i alla tre maskinerna. Denna uppdateringen har gjort stor förbättring mot vad som var och nu börjar instrumenten bli användbara.

Det som gäller nu är:

 • Luftrummen i DG500 maskinerna visas som dom skall.
 • Brytpunkter och flygplatser finns tillgängliga i instrumenten.
 • Dom hängningar / slöhet / omstarter som instrumenten höll på med verkar ha åtgärdats.

Brister finns fortfarande och det är här som vi tillsammans kan hjälpas åt.
Från instrumentgruppens håll så ber vi om er hjälp att fånga upp erfarenheter och konstigheter - men även sånt som är bra, för även om vi kan tycka att det är eländigt med att det inte fungerar så finns det bra saker med ERA också.

Brister som vi känner till.

 • Av någon anledning så stämmer inte finalglidningsvärdet (FG) mellan fram och baksits i UND - undersökning pågår och det är rapporterat till fabrik.
  Värdet fram stämmer
 • Vissa rubriker under inställningar får inte rätt information - en mindre sak, men det skall vara rätt. - Rapporterat till fabrik.
 • Växling mellan kurvläge och planflykt sker inte, detta är med all sannorlighet en inställningssak då instrumentet antingen gör detta själv eller via en extern switch - kollas på.
 • Säkert 10 saker till som vi inte sjlva fångat upp...... 

För att vi skall kunna samla in och förmedla informationen, ber vi er att skicka era åsikter/iaktagelser till Gerth Ericsson (This is a mailto link) eller till Kjell Folkesson (This is a mailto link).

Termikcentrering med ERA 80

Som en liten hjälp på vägen innan vi kan ha den generella utbildningen/informationen om instrumenten.

 • Vredet i övre högra hörnet är volyment för variometerljudet, i vissa lägen även "backa" i menyer.
 • Nedre vredet används för att manövrera mellan de olika skärmbilderna, ett tryck på knappen ger åtkomst till MacReady inställningar mm.
 • De stora knapparna mellan vreden är zoom in/ut. 

Använd instrumenten, var nyfikna på vad dom kan för det är bra instrument som vi satt i maskinerna - glöm inte att det som vi plockade ut knappt fungerade alls. 

Vi är på väg mot något bra - även om det inte gått så fort som vi önskat.

Skribent: Gerth Eriksson
E-post: This is a mailto link

Länk till externa sidan med info om presentkort och prova-på mm

Landningstävling 2021

bokaonline

Länk till Luftfartsverkets AROweb

väder
Klicka här om du vill veta mer om presentkort
Klicka här om du vill veta mer om att prova på segelflyg

 


Vi folkbildar tillsammans med:
loggobild.jpg

Postadress:
Borås SFK - Flygsport
Vindgatan 9
50464 Borås

Kontakt:
Tel: 033254358
E-post: This is a mailto link

Se all info