Hoppa till sidans innehåll

Ny säsong - en "ny" ERA

17 APR 2019 06:55
Då en ny säsong har startat så har vi även uppdaterat våra ERA instrument i UIF och UND.
Ganska många nyheter så läs gärna denna artikel.
  • Uppdaterad: 17 APR 2019 06:55

Vi har under flera säsongen flugit med en sk beta version av programvaran i dessa instrument. "Beta" innebär att det är en programutvekling som pågår och det kan komma förändringar i både utseende och funktioner mellan varje ny release.

Nu har vi fått tillgång till en progvara som heter 1.2.6 (vi lämnade Beta 0.9H) och det har hänt en hel del i utseende och funktioner i instrumentet.

En liten "baksida" först - när man startar instrumenten idag så kommer det upp en varning som säger "Seal Warning" - jag håller på att reda ut detta med LXNavigation vad det beror på.
Tryck bara på på det nedre vredet så förvinner denna varning och så kommer du vidare till att välja pilot osv.

Seal varning

 

För dig som vill skicka in ett resultat till RST spelar detta ingen roll då RST inte kräver en signerad IGC fil för att resultatet skall vara giltigt.

 Nu till de stora förbättringar som jag sett.

  • Vi kommert att kunna ha en klubbprofil som går att "låsa" så vi alltid vet vad den har för inställnigar - enligt uppgift skall instumentet även altid starta på denna profilen.
    Jag har skapat en profil, BSFK Klubbprofil, i instrumenten och just nu har den inställningarna "Pilotvikt: 80 Kg" och "Säkerhetshöjd: 300m" - Ändra inte detta! 
    Vill du ha andra inställningar så skapa en egen profil.
  • Vid inmatning av text i instrumentet så har den lilla "ringen" med tecken som rullade utmed kanten ersatts av en "list" på vänsterkanten med stora tydliga bokstäver
  • Det finns nu också ett antal "färgteman" som man kan välja mellan och jag upplever kontrasten/tydligheten som väldigt bra.

Inställningar medan man flyger.

Förut var det så att om man skulle komma åt inställningar för volym, McReady, bugs etc så tryckte man på en av vridknapparna - denna funktion är nu ändrad så för att komma åt detta skall man instället trycka på de stora "Pil upp/ned" knapparna som finns mellan vreden på instumentet.

Settings

Efter man kommit in i menyn så förflyttar man sig genom att använda vidknapparna och väljer med att trycka på vredet.

En annan stor förbättring som jag sett, och som jag tror kommer uppskattas av dig som sträckflyger med våra DG500, är flygplats information. Har vi underhållit informationen i den brytpunktsfilen som finns i instrumentet kan man få upp en visning av frekvens, bana osv. om man skulle behöva landa ute på annat flygfält.

Information

Tyvärr har jag inte hittat en uppdaterad manual till denna programrelease, men jag är på jakt efter den mot LXNavigation.

Mer information kommer att publiceras allt eftersom det blir tillgängligt.

Skribent: Gerth Eriksson
E-post: This is a mailto link

Länk till externa sidan med info om presentkort och prova-på mm

Landningstävling 2021

bokaonline

Länk till Luftfartsverkets AROweb

väder
Klicka här om du vill veta mer om presentkort
Klicka här om du vill veta mer om att prova på segelflyg

 


Vi folkbildar tillsammans med:
loggobild.jpg

Postadress:
Borås SFK - Flygsport
Vindgatan 9
50464 Borås

Kontakt:
Tel: 033254358
E-post: This is a mailto link

Se all info