Hoppa till sidans innehåll

Nu gör vi om flygfältet till en äng!

30 NOV 2021 19:45
Nä, kanske inte riktigt … och inte hela fältet…
Minns ni fotot på ett gäng som promenerade i stövlar runt fältet i augusti?
Nu finns det en rapport och förslag på hur Borås flygplats skulle kunna bli en oas för biologiskt mångfald.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2021 19:45

Rapporten "Borås flygplats, Viared - förslag skötselplan och översiktlig undersökning av naturvärden"  är en start på ett projekt som Flygsportförbundet/Kjell Folkesson initierat.

Igår kväll fick vi som var med när Nils Ryrholm (professor i zoologi) och Mikael Norén (HUAros AB) gick runt flygfältet och noterade växter och insekter, en genomgång av vad man skulle kunna göra för att öka den biologiska mångfalden och, faktiskt!, på sikt göra skötseln av fältet enklare och billigare. Vi fick många aha-upplevelser. Det är inte alltid bäst med en tjock och grön gräsmatta! I rapporten finns konkreta förslag på skötsel och på web-mötet sa sig alla vara intresserade av att gå vidare i form av ett projekt. 

Vi som promenerade runt tillsammans med Nils och Mikael och var med på web-mötet var Kjell Folkesson, Björn Svensson, Ulf Hansson och Katarina Dorbell. Med på mötet var också representanter för Flygplatsföreningen, kommunbiolog Anna Ljunggren och representanter för RF/SISU.

Tillsammans med Hans Folkesson, miljöansvarig för flygfältet, kommer vi att jobba vidare och lämna in en plan för vad vi kan och vill genomföra av förslagen i rapporten. Alla ni som klipper och sköter om fältet och ytorna vill vi gärna ha med i det arbetet!

Vi hoppas såklart att det finns många i klubben som vill engagera sig i att skapa fina ängsmarker, en bra biotop för sällsynt insekter och en vacker miljö att vistas i. 

Ulf har redan påbörjat masstillverkning av humlehotell = stubbarna som står i pannrummet.

Här är en lista över några av de arter som Nils och Mikael såg på fältet. Var stolta över den mångfalden! Vilka kan du känna igen?

Men alla växterna är hotade av en mängd Kanadensiskt gullris och Lupiner som snabbt sprider sig. Om vi inte gör något kommer det bara att finnas sådana överallt.

  1. Skogsfibbla 2. Stjärnblomma 3. Korsört 4. Gråfibbla 5. Daggkåpa 6. Brunört 7. Rölleka 8. Käringtand 9. Vitmåra 10. Ljung 11. Blodrot 12. Fyrkantig johannesört 13. Stinksyska 14. Humlelusern 15. Vanlig groda 16. Lejongap 17. Hampdån 18. Kråkvicker 19. Renfana 20. Nysört 21. Kamomill 22. Svartkämpar 23. Ögontröst 24. Gulvial 25. Kärrtistel 26. Rödklöver 27. Vit sötväppling 28. Flockfibbla 29. Femfingerört 30. Dunört 31. Lingon 32. Höstfibbla 33. Stor ängsskallra 34. Nattljus 35. Videört 36. Ängssyra 37. Skogsnoppa 38. Harklöver 39. Åkergroda 40. Prästkrage 41. Rödtoppa 42. Getväppling 43. Styvmorsviol 44. Rödfibbla 45. Tofsvipa 46. Gåsört

Här finns rapporten "Borås flygplats, Viared - förslag skötselplan och översiktlig undersökning av naturvärden" 

Kanadensiskt gullris

Kanadensiskt gullris - vackert när det blommar men en invasiv art som slår ut alla andra växter och örter.

I översta bilden syns en Vanlig groda som vi träffade på i fältkanten. Vanlig groda är, trots namnet, en ovanlig groda.

Skribent: Katarina Dorbell
E-post: This is a mailto link

Länk till externa sidan med info om presentkort och prova-på mm

Klicka här om du vill veta mer om presentkort
Klicka här om du vill veta mer om att prova på segelflyg

 


Vi folkbildar tillsammans med:
loggobild.jpg

Postadress:
Borås SFK - Flygsport
Vindgatan 9
50464 Borås

Kontakt:
Tel: 033254358
E-post: This is a mailto link

Se all info