Hoppa till sidans innehåll
Foto: Seeyou cloud Karta med bla sektor Borås, som är sektorn vi under provperioden kan få öppna via radio.

Lyckat första prov för lån av sektor Borås via radio

11 APR 2020 14:31
1 april till 10 maj är försöksperioden där vi kan under särskilda förutsättningar få låna sektor Borås via radion. Under skärtorsdagen gjordes det första lyckade försöket.
  • Uppdaterad: 11 APR 2020 14:31

För att förbättra möjligheterna att utnyttja luftrummet har FSF-Västra Götaland sedan 2018 haft en mindre arbetsgrupp med segelflygare och skärmflygare som fört en dialog med ATS Landvetter angående framtida flygsportsektorer.
Vi har de senaste sex månaderna haft en mycket positiv dialog där alla verkligen ansträngt sig att skapa så goda förutsättningar som möjligt för flygsport. De två viktigaste nyheterna inför säsongen 2020

En ny sektor Östad norr om Alingsås ersätter sektorerna Kullen och Ryd och ger betydligt bättre förutsättningar för både segelflyg och skärmflyg i området.

BSFK får under en provperiod 1/4 till 10/5, möjlighet att låna sektor Borås via radio.
Under förutsättning att testen utfaller positivt är avsikten att det skall bli en möjlig normal procedur som ska omfatta flera klubbar och sektorer efter provperioden.

Under provperioden har Morgan Jonsson, David Gustavsson, Börje Gustavsson, Kjell Folkesson, Hans Folkesson; Robin Dorbell och Peter Dorbell behörighet att vara sektoransvariga under flygning. De kommer genomgå en kortare utbildning.

Under provperioden får vi enbart använda våra tvåsitsare med hemflygningsmotor, dvs SE-SKV och SE-UXF till att öppna sektor via radio. Vi kommer att följa gemensamt utarbetade föreskrifter med fraseologi och alltid ringa ATS före flygning.

På skärtorsdagen körde vi ett första försök där undertecknad aktiverade sektor Borås från SE-UXF. Trots att vi inte hade någon flygledare på marken kunde båda våra DG-500, DG-1000 och DG-800 använda sektorn. När vi haft sektorn ca 45 minuter gick Morgan på sitt pass och undrade om vi önskade högre höjd. Vi tackade och tog med glädje emot att få sektorn höjd till FL 90.
Efter tre timmar började kölden kännas av och då flera av klubbens flygplan landat lämnade jag över sektoransvaret till en flygledare på marken. Då hade jag samtidigt som jag var sektoransvarig hunnit flyga en 10 mila ToR Anderstorp och konstaterat att kommunikationen fungerade utmärkt även 60 km från Borås.

Vi hoppas nu på bra termik och många tillfällen att utnyttja denna möjlighet under provperioden och att vi får ett bra utfall så att detta kan bli en normalprocedur för framtiden.

Skribent: Hans Folkesson
E-post: This is a mailto link

Länk till externa sidan med info om presentkort och prova-på mm

Landningstävling 2021

bokaonline

Länk till Luftfartsverkets AROweb

väder
Klicka här om du vill veta mer om presentkort
Klicka här om du vill veta mer om att prova på segelflyg

 


Vi folkbildar tillsammans med:
loggobild.jpg

Postadress:
Borås SFK - Flygsport
Vindgatan 9
50464 Borås

Kontakt:
Tel: 033254358
E-post: This is a mailto link

Se all info