Hoppa till sidans innehåll

Ändrad säkerhetshöjd i DG1000

14 JUN 2019 06:46
Säkerhetshöjden i för klubbprofilen i Zeus instrumenten har justerats från 400m till 300 m. Detta för att vi skall ha samma grundinställning i alla tvåsitsmaskiner så man inte behöver fundera på "vad det var i detta flygplan".
  • Uppdaterad: 14 JUN 2019 06:46

Den säkerhetshöjd som finns kopplad till profilen/piloten "BSFK Klubbprofil" i DG1000 har justerats från 400m till 300m, huvudanledningen till detta är att hålla en gemensam inställning i profilen/piloten "BSFK Klubbprofil" så man vet att det är samma när man går mellan UIF, UND och UMY.

Jag har skrivit en hel del om säkehetshöjd hit och säkerhetshöjd dit i inläggen om uppdaterade instrument, men har du någon gång reflekterat över vad säkerhetshöjd egentligen är?

Enkelt kan man säga att det är en inbyggd marginal som instrumentet använder för att presentera om du har tillräcklig höjd för att komma fram till ditt nuvarande mål. - jag kommer tillbaks till dessa tre små ord alldelles strax.

Ett exempel.
Den höjd som du använder, säg 300 m, adderar instrumentet till en höjd som den har för den inställda brytpunkten du valt, tex  Borås flygplats (178 m QNH).
Instumentet beräknar sedan kontinuerligt vilken höjd du kommer att ha när du är framme och jämför det med höjden 478m QNH (300 m säkerhet + 178m för terrängen) och presenterar detta som du är "över eller under" denna höjden om du skulle glida hela vägen fram från din nuvarande position - i dagligt tal "över eller under glidbanan".
Vid beräkningen plockas ytterligare parameterar som lufttryck, vind, MC Ready inställning och  flygplanets vikt in också men det kan vi lämna därhän just nu.

För att komma tillbaks till de tre små orden ditt nuvarande mål, detta är jätteviktigt då säkerhetshöjden räknas mot varje brytpunkt som du navigerar till, flyger jag tex från Borås FLP till Falköpings FLP så kommer instrumentet att visa om jag når Falköpings FLP 300m över terrängen eller inte. Likaså skulle brytpunkten vara mitt över småländska skogarna så är det den punkten som beräknas mot.

Detta får ju som konsekvens att har man en annan brytpunkt än "Borås FLP" som målpunkt på en sträckflygning så är det inte "om jag kommer hem" (till flygplatsen) som visas utan vilken höjd jag har när jag når brytpunkten - detta får man inte glömma. Skulle du ha "Golfbanan" eller "Hundkapp" som mål så är det höjden när du är där som presenteras - och från den platsen har du ju flera km hem till ESGE. 

Nog med teoretiskt snack - kontentan är att detta med säkerhetshöjd är en mycket personlig sak och det är upp till dig att sätta dina egna ramar

  • Vad är jag bekväm med, skall det kanske tom vara 500m i säkerhetshöjd för mig för det gör att jag känner mig lugnare?
  • Hur är min flygstatus?, tidigt på säsongen bör man ha högre marginaler.
  • Hur är vädret idag?
  • Satte jag luftrycket när jag startade?
  • Osv....

Så kika dig inte blind på "säkerhetshöjd" som något som är hugget i sten - detta är ett hjälpmedel för att du skall ha marginal till oförutsedda händelser som händer under en flygning. Underskatta inte "bondförnuft" och "känslan i magen" för att flyga säkert - instrumenten gör det dom är bra på vilket är räkna matte men för att räkna så bra som möjligt är den beroende på hur du försett den med uppgifter.

Att vi valt att sätta 300m för klubbprofilen/piloten är att vi under skolning har GPS som ett moment, i detta läge så har vi "Borås FLP" som brytpunkt och säkerhetshöjden visar då eleven om vi kommer vara hemma runt flygplatsen på en korrekt höjd för att kunna göra en bra nedflygning och landning.

Fly safe and have fun, over and out.

Skribent: Gerth Eriksson
E-post: This is a mailto link

Länk till externa sidan med info om presentkort och prova-på mm

Landningstävling 2021

bokaonline

Länk till Luftfartsverkets AROweb

väder
Klicka här om du vill veta mer om presentkort
Klicka här om du vill veta mer om att prova på segelflyg

 


Vi folkbildar tillsammans med:
loggobild.jpg

Postadress:
Borås SFK - Flygsport
Vindgatan 9
50464 Borås

Kontakt:
Tel: 033254358
E-post: This is a mailto link

Se all info