Hoppa till sidans innehåll

Vad förväntas av mig som medlem?

06 JUN 2016 07:13
Jag har varit med i flera flygsportföreningar och även andra föreningsformer där det är ett gäng som lägger hela livet i föreningen, några som gör en god insats, några som säger att de vill hjälpa till men av olika anledningar inte kommer till skott att göra något och sedan de som inte gör någonting mer än vill ställa krav men inte ge någonting tillbaks.
  • Uppdaterad: 06 JUN 2016 07:18

I en förening kommer vi ha alla dessa kategorier men de två sista vill vi ha så få som möjligt i. Hur åstadkommer vi då detta?
Både genom att släppa in fler, men också att du som inte vet vad du kan hjälpa till med ställer frågan och anstränger dig tills du hittat din mentor för dina möjliga arbetsinsatser.
 
Du som grundskolelev kan knappast vara segelflygledare eller hålla i fortbildning innan du själv tagit behörigheterna eller lärt dig tillräckligt inom områdena. När du är klar med certifikatet så är du en medlem som alla andra det är ingen som kommer att planera din flygverksamhet med att schemalägga när du ska flyga. Det är ditt ansvar att lägga ditt träningsschema där inte bara promenad/löpning/gym/simning står med utan du behöver planera ditt segelflygande. Om inte kommer du snart tära på klubbens ideellt arbetande funktionärer mer än nödvändigt. Dessa resurser behövs när du är mogen för fortbildning och för de som vill, men inte riktigt kan utan de behöver extra stöd.
 
Jag är övertygad om att du är med i Borås Segelflygklubb för att du gillar att flyga eller supportera dem som flyger.
Jag vet att du är med för att du gillar att flyga och/eller umgås med segelflygare. Därför är det kul att ta en fika på klubben och lyssna och prata flyghistorier. Soffgänget hamnar ibland i så intensiva diskussioner samt gamla minnen att de glömmer bort att det är möjligt att flyga och att de som vill flyga kan behöva hjälp. Du som ny skall inte vara rädd att bryta soffsamtalen och be dessa herrar och damer om hjälp, så att du kan få flyga. Du kan också hjälpa gänget som supporterar oss med att fokusera på utdragning av flygplan om ni har planerat att flyga. Fokuseras det på att dra ut och göra daglig innan fikat så kommer ni se att flygdagen blir längre. Efter daglig, om vädret ännu inte är igång, så kan en stunds fika bli bra där ni sannolikt också får höra om en massa märkliga händelser som under årens lopp blivit sägner, vilket ger oss goda skratt.
 
När jag inte äger ett eget flygplan måste jag samsas med övriga klubbmedlemmar. Idag är systemet som majoriteten av våra medlemmar vill ha det att vi ses kl 09:00 helgdagar för lottning om turordning till flygplan. Vi behöver även dig, som bara skall göra en halvtimme någon gång under dagen att du är där och hjälper till att få igång verksamheten. Tanken är faktiskt att du ägnar hela dagen åt Borås Segelflygklubb, men givetvis om det finns andra aspiranter till att flyga det flygplanet som du varit uppe i och det finns medhjälpare till segelflygledaren kan du be att få åka hem tidigare.
 
Det är en stor förmån du som medlem har att kunna köpa abonnemang, för ungdom 3 300 kr och senior 4 300 kr, där du får flyga klubbens alla segelflygplan för hela säsongen. Det är en tradition att du som flyger tar ett förmånligt abonnemang, men de sista åren har antalet minskat. Om inte fler väljer denna form betyder det antingen att priserna är för låga eller att vi har för många flygplan, alternativt en kombination av dessa. Det är viktigt att förstå att flygpriserna är kraftigt subventionerade genom att alla medlemmar jobbar ideellt. Inte ens våra styrelsemedlemmar, tekniker eller lärare får betalt. Genom ideellt arbete och att vi genomför provlektioner (prova-på) samt olika events såsom flygdagar, tävlingar och läger får vi intäkter som gör det möjligt att hålla lägre flygpriser än det faktiskt kostar. Det här fungerar inte om vi inte har medlemmar som ställer upp och jobbar ideellt. Basinsats är minst fyra segelflygledarpass på sommarhalvåret. Första året efter ditt cert förväntar vi oss inte att du kan vara segelflygledare, tyvärr eller kanske tur är så passar inte heller alla som segelflygledare. Dock kan alla hjälpa till så att flygverksamheten flyter och är du ännu inte segelflygledare, så vill gärna våra lärare ha hjälp på skolkvällar så att markarbetet flyter så pass bra att maximalt antal skolstarter genomförs. Även friflygdagar på helger behövs det hjälp med markarbetet – var med i verksamheten du lär dig jätte mycket bara på detta.
 
Vid sidan om dessa segelflygledarpass eller liknande förväntas det att  du hjälper till vid event samt under vinterhalvåret. Det finns massor av grejer att göra runt anläggning, administration, flygmaterial, sponsring, arrangera event (läger, tävlingar, flygdagar), grillkvällar, föredrag osv. Vi vet också att olika perioder i livet kan man inte ställa upp lika mycket och vi har stor förståelse för detta. Det viktiga är att du som medlem inser att du är en av de som  gör att Borås Segelflygklubb fungerar och kan förverkliga våra visioner. Det kan du göra genom att flyga mycket och även se till att använda en del av din fritid till en insats för klubben.
 
Vill du hjälpa till men du vet inte vem du skall vända dig till? Maila då This is a mailto link och skriv vad du kan tänka dig att bidra med så kommer vi ge dig kontaktuppgifter till den som idag har ansvaret för området.
 
Många är vana från grundskolningen att verksamheten är schemalagd och du vet när du skall flyga. Det är viktigt att när du vill fortbilda dig inom sträcka, IMC, aerobatics etc att du ser till att vara i god flygtrim och att du håller en tät kontakt med din tränare/lärare och visar att du vill få behörigheten. Dagens kultur är att de flesta hoppas att den som ställer upp som din tränare/lärare att fortbilda dig också skall planera din flygning. Så är inte fallet, du kommer att komma framåt mycket snabbare och inspirera din tränare om du själv kontaktar och pushar för nästa lektion. Då vet din  tränare att du verkligen vill och det stimulerar din tränare att göra den ideella insatsen för dig.
 
Att ha igång en segelflygklubb i den storlek som Borås Segelflygklubb är kräver ett gott teamwork. Du, som medlem, är den viktiga kuggen i maskineriet för att det skall fungera. Välkommen in i gänget!

Skribent: Kjell Folkesson, steg-3-tränare och sekreterare
E-post: This is a mailto link

Länk till externa sidan med info om presentkort och prova-på mm

Landningstävling 2021

Länk till SGP Borås

bokaonline

Länk till Luftfartsverkets AROweb

väder
Klicka här om du vill veta mer om presentkort
Klicka här om du vill veta mer om att prova på segelflyg

 


Vi folkbildar tillsammans med:
loggobild.jpg

Postadress:
Borås SFK - Flygsport
Vindgatan 9
50464 Borås

Kontakt:
Tel: 033254358
E-post: This is a mailto link

Se all info