Hoppa till sidans innehåll

Ställ(d) på sin spets

06 MAJ 2015 20:40
Strul med landsställ är inte det roligaste att drabbas av, i detta fall när stället inte går att få in så är det inte så stressande mest enerverande.

Här kommer i alla fall en historia så otrolig så man skulle tro att den är en skröna.
  • Skapad: 06 MAJ 2015 20:40

Söndagens första flygning inleddes med något som jag inte ens skulle kunna hitta på själv - Strul med landsställ, ja ja en sån historia är väl inte så svårt att hitta på eller? Det är det inte men vad sägs om följande fortsättning?

Efter lottningen så har jag "fått" DG808:an och ska fortsätta min inflygning på denna maskin. Vädret är riktigt bra och jag ser fram emot en fin flygning.

Bogseringen går fint och lugnt och efter urkoppling på runt 800 meter är det dags att fälla in hjulet, greppar handtaget och drar till som vanligt, pang bom stenfast handtaget flyttar sig inte en millimeter och hjulet fortsätter att vara ute.

Men vad sjutton det måste ju in börjar göra lite lätta belastningar för att se om det hjälper, men nix stället sitter fast och orubbligt ute.

Efter 25 minuters trixande så bestämmer jag mig för att landa och undersöka saken, kan ju inte harva omkring här uppe i kanonväder med hjulet ute.

Ner på backen och in i hangaren med kärran, får Rolf och Thomas som trevliga hjälpredor, hämtar vaggan i flygplansvagnen, samt lite lyftanordningar så landstället kan testas utan att maskinen hamnar på buken.
Thomas testar landställsspaken men hjulet sitter orubbligt ute. Nu är vi i alla fall två som kan konstatera att något är galet.

Så det blir bara att krypa under kärran och undersöka stället för att se vad det kan vara som låser stället - snacka om överraskning, här behövs fotobevis så fram med telefonen och knäpper ett par bilder för ingen kommer att tro mig om jag skall förklara felet.

Jag lovar - vi skulle kunna ha gissningstävlan inne i soffan till nästa vinteröversyn innan nån prickar rätt.

Fastkilat horn som låser hjulet.

Ett rådjurshorn har på nått sätt lyckats studsa upp/in i hjulhuset och fastna så det blockerar infällningen - chansen för detta måste ju vara noll och ingenting eller?
Efter att ha pillat bort hornet och återställ maskinen så blir det dags för dagens andra start - fri från överraskningar och 2,5 timmes härlig flygning.

Segelflyg kan då verkligen bjuda på allt, varje flygning är unik och man lär sig nått nytt varje gång.

 

Skribent: Gerth Eriksson
E-post: This is a mailto link

Länk till externa sidan med info om presentkort och prova-på mm

Landningstävling 2021

bokaonline

Länk till Luftfartsverkets AROweb

väder
Klicka här om du vill veta mer om presentkort
Klicka här om du vill veta mer om att prova på segelflyg

 


Vi folkbildar tillsammans med:
loggobild.jpg

Postadress:
Borås SFK - Flygsport
Vindgatan 9
50464 Borås

Kontakt:
Tel: 033254358
E-post: This is a mailto link

Se all info