Hoppa till sidans innehåll

Götaland-runt med cumulusjakt

20 MAJ 2015 23:36
Bra väder, men inte det allra bästa. Men hela Götaland ser ok ut . Prognosen visar att det blir en del cumulus men antingen är det få eller inga på stora delar av området som vår 61 mil FAI triangel ligger i. Med tvivel ger vi oss iväg.
  • Skapad: 20 MAJ 2015 23:36

Erik och David rapporterade att de ändå når nästan 1000 meter när de filmas. Med pappa Hans i framsits på Duo Discusen och jag bekvämt i baksits bär det iväg. Start mål på benet vid Gånghester och vi bestämmer att bogsera (Mattias S) högt för att sen provköra motorn.

flygväg

11:05 på 1469 meter startar vi med första brytpunkt Vårgårda station. Blir att flyga rakt över Öresjö och det sjunker och sjunker ännu mer vi börjar fundera på om bromsen åkt ut, men nej då, det bara sjunker. Strax innan Öresjö skakar det till men det är bara turbulens. Vi fortsätter och sjunket också ända fram till Bredared där börjar det rycka i Duon. Vi är nu på knappt 800 meter över marken och svänger, men vad är detta? Stig, sjunk, stig, sjunk, sjunk varvet runt och vi får medelstig över noll men inte mycket mer det fungerar ju inte i motvinden. Vi fortätter och pappa börjar prata om att det är lika bra att vi vänder... men även om det blev onödigt lågt så fortsatte vi och kämpa. Ner på 400 m och vi inser att vi inte når Vårgårda från denna höjd och det är bara sjön Säven att landa på – eller bättre att ta termiken. Vi kämpar länge till slut når vi 900 meter i motvinden och kan fortsätta.

Närmar sig Vårgårda

Mellan Ornunga och Vårgårda på 500 meter igen och det stiger helt ok upp på 1000 meter. Vi får syn på de första nybildningarna runt omkring oss. Vi går fram tar Vårgårda station med medelhastighet på 48,8 km/t. Nu siktar vi på Öland strax före finns Innergöl bara 21 mil bort där är nästa brytpunkt.

Vi går tillbaks till den förra blåsan. Men vart var den nu då och vart är cumulusarna? Först borta vid Mullsjö nu! Visst hittar vi blåsan igen med hjälp av moving-mapen på Clearnaven och tar oss uppåt passerar 1000 meter äntligen – hela 1100 meter bara att fortsätta. Det finns ju cumulus längre fram och det stiger då och då bra i torrtermike0 plus medvind på nära 30 km/tn. Samtidigt rapporterar Morgan att han trillar ner med DG300 en bomstart.

Vi kämpar vidare på mellan 700-1300 meters höjd närmar oss cumulusarna, men när vi når dem är de borta. Men vi ser längre bort moln vi måste in genom Jönköping TMA och vi slår på transpondern på 7000 ropar Jönköpings kontroll och får klarering. Termiken blir stabilare och vid kontrollzonen tar vi oss upp på hela 1500 meter, dagens hitintills högsta höjd.

Vid Taberg når vi första cumuluset men det stiger inte... Blått igen men visst vi når 1400 meter i torrtermiken och vissa medelstig på 2 m/s.

P1010358

Söder om Eksjö

Strax söder om Eksjö på knappt 800 meters höjd når vi äntligen dagens första stabila cumulusar och vi kommer upp till 1500 meter i medelstig på närmare 2,5 m/s det här kommer bli bra. Vi ser moln ändå till brytpunkt och även att det segelflygs i Hultsfred – vad kul!

Äntligen cumulus

Vi får upp medelstigen till 3 m/s och når hela 1700 m precis innan brytpunkt. Benet gick med 100,6 km/t med nära 30 km/t i medvind.

Öland i sikte

Nu vänder vi sydväst ut mot skånska Ottarp och vi ser att bara efter någon mil i sidvinden är det blått igen. Tendenser finns, men det är långt bort till de fina cumulusarna. Det här hade vi inte väntat oss, men vad kan vi göra vi kommer nu inte längre bort från Viared så vi fortsätter!

Mitt på benet är vi nere på knappt 700 meter mest skog, men det finns några korta åkrar och nybildnsingar som tur är får vi grepp om det fina stiget, 2,5 m/s i snitt, vi kommer upp på 1600 meter. Cumulusarna försvinner igen, men vi hinner nå 1900 meter och ser en fin molngata kanske 6-7 mil bort vi måste nå dit!

vart är cumulusarna

I höjd med Älmhult får vi anslutning till molngatan härligt stig och snart är vi uppe på 2200 meter! Det här ska gå vägen molngatan ser ju att kunna ta oss hela vägen hem, men vi behöver få klarering av Kristianstad kontroll för att nå Ottarp och nej cumulusarna försvinner drygt en mil före Ottarp!

Molngata

Klareringen var det inga problem med, men nu blåser det rejält och molnbasen går ner och vi hittar inte stark termik. Vi når Ottarp på 1400 meter och på benet Innergöl-Ottarp snittar vi på 87,8 km/t helt ok. Nu gäller det bara att vi inte kommer för lågt till molngatan som är någon form av havsbrisfront.  Vi bestämmer oss för en safe väg tillbaks i gatan, även om det är 60 grader fel mot benet. Vi är nere på 900 meter under molnen och får svaga stig kan kämpa oss till 1100 meter, men med den här hastigheten kommer vi inte komma runt nu är det dessutom motvind!

Molngatan hem

Vi inser att det bara är att fortsätta mot vinden i molngatan hålla oss på solsidan det måste komma bra stig. Vips uppslag på 5 m/s och medelstig på 3 m/s. Vi är uppe på 1800 meter och kan börja delfinflyga framåt...

Vi ropar Halmstad får klarering, men omedveted kommer vi aldrig in i deras luft då gatan vek av och vi ser att det är moln nästan hela vägen hem. Söder om Tranemo når vi 1800 meter vi kommer inte ha problem att nå mål, men däremot kanske vädret och orken inte räcker för att poba särskilt långt. Klockan 18:17 går vi i mål vid Gånghester på 1318 meter, 61 mil FAI triangel är genomförd med 60 % av flygningen i torrtermik.

Underbart, vår längsta FAI triangel någonsin är genomförd i ett ok men inte fantastiskt väder för triangel (lite väl hård vind). Medelhastigheten 84,79 km/t är väl inte mycket att skryta om, men det fick oss att klättra upp på en tredjeplats i distans-SM.Nära 8 timmar i luften.

Nu är vi på g – tack pappa för en trevlig flygning!

satimage1715

Barogram

Skribent: Kjell Folkesson
E-post: This is a mailto link

Länk till externa sidan med info om presentkort och prova-på mm

Landningstävling 2021

Länk till SGP Borås

bokaonline

Länk till Luftfartsverkets AROweb

väder
Klicka här om du vill veta mer om presentkort
Klicka här om du vill veta mer om att prova på segelflyg

 


Vi folkbildar tillsammans med:
loggobild.jpg

Postadress:
Borås SFK - Flygsport
Vindgatan 9
50464 Borås

Kontakt:
Tel: 033254358
E-post: This is a mailto link

Se all info