Hoppa till sidans innehåll

En tur till Dalsland

30 APR 2018 17:08
April 2018 är inte en säsongsupptakt vi segelflygare kommer att minnas glatt. Vädret har varit bedrövligt, men vi skall inte misströsta maj kommer med många termikdagar! I lördags åkte jag och Carl till Dalsland.
  • Uppdaterad: 30 APR 2018 17:21

Vi hade under veckan studerat vädret och i början utlovades 60-70 mila väder enligt topmeteo. Allt närmare helgen så försämrades även prognosen. Enda hoppet på fredagkvällen enligt topmeteo var att ta sig till Dalsland. Det gällde att ta sig ifrån Borås, starta tidigt för sedan skulle det dra ihop sig till lite lätt regn och då skulle vi få vänta allt för länge att komma iväg. För fönstret var inte stort. Molnbasen skulle bli 5-700 meter runt Borås och vid Vårgårda skulle det höja sig till 7-900 meter och i Trollhättan 1 000 - 1 300 meter och i Dalsland skulle det vara mellan 1 300 - 1 700 m. Från sydväst närmade sig en front med regn så vi måste vara hemma före 1800 annars blir det landning på annat ställe.

Med dessa förutsättningar planerade jag och min brorson Carl en 114 km sträcka med start Ödeborg, lite söder om Färgelanda, bara drygt 10 mil från Borås.

Pappa Hans bogserade på morgonen och tyckte inte att han såg luckan för oss att komma iväg. Vädret var utan tvekan något sämre i Borås än vad prognosen utlovat. Jag studerade satellitbilderna och såg att det nog fanns en öppning. Dock var klockan nu redan 1130 och tanken var att komma iväg 1100, istället blev det 1220.

– Jaha, 300 meter i molnbas, konstaterar Carl som precis som jag ser att det finns en lucka mellan molnen mot Vårgårda. 

Vi bogserar upp till 1 180 meter kopplar ur och provkör motorn. Vi får sedan trycka på för att komma in under molnen söder om Vårgårda.  I höjd med Ornunga på 650 m får vi tag i dagens första blåsa på drygt 2 m/s, som tar oss till molnbasen på 850 meter. Vi har nått  vädret! Vi kämpar oss fram till Trollhättan här är ju molnbasen närmare 1 500 meter, men vi stannar på 4 500 fot vilket är fri luft när Trollhättan och Såtenäs håller stängt. 

När vi når Ödeborg och Färgelanda är molnbasen 1 600 meter och vi hittar kraftig termik med medelstig över 3 m/s. 

Vi startar på banan men konstaterar att ett CB har parkerat en mil före vår brytpunkt så det blir att POBa istället.  

Vi flyger i några trevliga molngator i några timmar. Carl provar än en gång hur det är att flyga under stora moln och vi hamnar på lågan innan vi når solen där vi kan kurva upp oss till 1 650 m över marken.

Vi ser fronten komma in från sydväst och inser att vi får skynda oss tillbaks hem. Vi hinner precis landa innan regnet börjar. 

Flygningen till Dalsland.Det blev 5 timmar 23 minuter i luften och 12 minuters motortid. POB-distansen 297 km är inte mycket att skryta om. Ett trevligt äventyr fick vi tack vare väl studerade väderprognoser,  som var nästan helt rätt! Visst, detta hade inte lyckats utan en hemflygningsmotor, men det är synd att inte dra nytta av den när man har en!

Oliver lyckades också få ihop en POB distans på 10 mil till RST då han lyckades starta och vara uppe 1,5 timme i den molngata som till slut bildades vid Borås. Bra kämpat! 

Du som nybörjare har ännu inte erbjudits så mycket bra segelflygväder 2018, men det är nu på gång. Både på onsdag, lördag och söndag ser prognoserna lovande ut för, så passa nu på att flyga!

Skribent: Kjell Folkesson
E-post: This is a mailto link

Länk till externa sidan med info om presentkort och prova-på mm

Klicka här om du vill veta mer om presentkort
Klicka här om du vill veta mer om att prova på segelflyg

 


Vi folkbildar tillsammans med:
loggobild.jpg

Postadress:
Borås SFK - Flygsport
Vindgatan 9
50464 Borås

Kontakt:
Tel: 033254358
E-post: This is a mailto link

Se all info