Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bo Heimler

Klubbens verksamhet


BSFK är en helt ideell förening som drivs av medlemmarnas arbete och intresse. Tillsammans arbetar vi för att få en fungerande flygplanspark och för att utbilda dig som är intresserad av segelflygning. För dig som vill pröva på erbjuder vi provlektion med lärare. Vill du ge bort en segelflygstart som present går det också bra.

Hela familjen kan följa med till fältet – barn är alltid välkomna. I vår nybyggda klubbstuga finns alla bekvämligheter och utanför en lekplats. Här finns nästan alltid någon att leka med. Vi erbjuder också husvagnsplats och övernattningsstugor till ett billigt pris.

Borås Segelflygklubb har nio flygplan. För att komma upp i luften behöver vi hjälp av ett bogserflygplan.

Grundutbildning

Alla kan börja segelflyga. Enda kravet är att du fyllt eller fyller 15 år det år du börjar. Någon övre åldersgräns finns inte.
För certifikat krävs 55 starter i segelflygplan och en teorikurs som genomförs i klubbens regi och lokaler under vinterhalvåret. Certifikatet ger dig möjlighet att flyga moderna ensitsiga och tvåsitsiga flygplan samt ger behörighet att ta med passagerare.

Vidareutbildning

davidsflygningSträckflygning – ”orientering” i luften. Du flyger en bana med viss längd och med sk brytpunkter. En brytpunkt kan vara t ex en kyrka, ett flygfält eller en sjö – något som syns bra uppifrån. Med hjälp av kamera eller GPS dokumenterar du att du verkligen varit på brytpunkterna.

Du kan tävla i sträckflygning i olika mästerskap (DM-VM). Då gäller – snabbast vinner. Vi tävlar också i vem som kan landa snyggast och kortast. Både när det gäller sträckflygning och landningstävling finns det en särskild ungdomsklass.

Sträckflygtävlingar i segelflyg är kanske inte en så publikfriande sport – den består mest av väntan på att planen ska komma i luften och sedan på att de ska komma tilbaka. Men, man följer de tävlanden genom radiokontakt och lagmedlemmarna kan bada och sola under tiden. Ypperligt för barnfamiljer om inte både mamma och pappa tävlar förstås!

Avancerad flygning

Ava_FantaLooping, kvickroll, wingover, hjulning… Ett segelflygplan kan hanteras nästan hur som helst. BSFK har 2 lärare som utbildar dig i avancerad flygning. Även i avancerad flygning kan man numera tävla. BSFK ordnade den första rikstävlingen i avancerad flygning –95. Sedan dess har tävlingen fått SM-status.Under SM-veckan 2014 i Borås arrangerade vi även SM i konstflyg. I intermediate vann klubbens Emil Andersson.

Motorseglare

uppställningVår motorseglare – en HK36 Super Dimona – ser ut som ett mellanting mellan segelflyg – och motorflygplan. Är vädret rätt kan du stänga av motorn och segelflyga en stund.

Lägerverksamhet

Drasov_012Under sommaren ordnas oftast olika läger för att erbjuda intensiv-utbildning t ex grundutbildning, tjejflygläger, ungdomsläger, kurser i avancerad flygning.

Under våren brukar ett gäng åka på fjällflygläger i Ottsjö. Här är utmaningen att nå så högt som möjligt. Syrgas och varma kläder är ett måste.

Genom Västergötlands flygsport-förbund har vi utbyte med andra länder och kan åka på läger till t ex Polen och Tjeckien.

Vinterverksamhet

byggverksamhet-300x224På vintern måste alla flygplan ses över. Det gör vi tillsammans i vår bygglokal under ledning av byggledarna.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:13

Länk till externa sidan med info om presentkort och prova-på mm

Landningstävling 2021

bokaonline

Länk till Luftfartsverkets AROweb

väder
Klicka här om du vill veta mer om presentkort
Klicka här om du vill veta mer om att prova på segelflyg

 


Vi folkbildar tillsammans med:
loggobild.jpg

Postadress:
Borås SFK - Flygsport
Vindgatan 9
50464 Borås

Kontakt:
Tel: 033254358
E-post: This is a mailto link

Se all info